0

Your cart is empty!

0

Your cart is empty!

Your menu is empty or not selected! How to config a menu

Your Reservation

0

Your cart is empty!


Култура

  Община Царево е богата на паметници на културата някои от които са с регионално и националнозначение-античните „Ахтополска стена“ и Гръцкото училищев гр. Ахтопол, църквите“Успение Богородично“-гр. Царево,“Св. св. Кирил и Методии“ в с. Кости, „Св. Пантелеймон“ в с.Бродилово, останки от мегалитната култура на траките и др.

  Единствено в полите на Странджа, в с. Българи, са запазени корените на уникални езически обичаи, слели се във времето с православните mpaдuцuu-нестинарските игри върху огън .

  Нестинарските игри в с. Българи са вписани в Представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009г. Fire dancing in the village of Bulgari-Нестинарски игри в село Българи.
Освен с ходенето по жарава, с което нестинарските игри са най-атрактивни, те са интересни и поради това, че съчетават християнството с древните езически практики – корените на обичая могат да се търсят още от античните дионисеви празници. Днес нестинарството се свързва с култа към св. Константин и Елена и се изпълнява всяка година на 3 юни на площада в с. Българи.

НЕСТИНАРСКО ШЕСТВИЕ ДО СВЕТИЛИЩЕТО ГОЛЯМАТА АЯЗМА

За да усетите напълно техният дух, е необходимо първо да се включите в традиционното ритуално шествие до светилището Голямата аязма в местността Влахов дол – сърцето на Странджа. Шествието се провежда всяка година от жителите на петте нестинарски села – с. Кости, с.Българи, с. Граматиково, с.Сливарово и с.Кондолово – в неделята преди 3 юни, денят на Св.Св. Константин и Елена. Вярва се, че именно това светилище е едно от първите места, на които посветените в нестинарското тайнство са провеждали първите си игри.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Instagram

Instagram has returned invalid data.
Testimonial

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum

John Smith
John Smith

Search

Categories