0

Your cart is empty!

0

Your cart is empty!

Your menu is empty or not selected! How to config a menu

Your Reservation

0

Your cart is empty!


Култура

  Община Царево е богата на паметници на културата някои от които са с регионално и националнозначение-античните “Ахтополска стена” и Гръцкото училищев гр. Ахтопол, църквите”Успение Богородично”-гр. Царево,”Св. св. Кирил и Методии” в с. Кости, “Св. Пантелеймон” в с.Бродилово, останки от мегалитната култура на траките и др.

  Единствено в полите на Странджа, в с. Българи, са запазени корените на уникални езически обичаи, слели се във времето с православните mpaдuцuu-нестинарските игри върху огън .

  Нестинарските игри в с. Българи са вписани в Представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009г. Fire dancing in the village of Bulgari-Нестинарски игри в село Българи.
Освен с ходенето по жарава, с което нестинарските игри са най-атрактивни, те са интересни и поради това, че съчетават християнството с древните езически практики – корените на обичая могат да се търсят още от античните дионисеви празници. Днес нестинарството се свързва с култа към св. Константин и Елена и се изпълнява всяка година на 3 юни на площада в с. Българи.

НЕСТИНАРСКО ШЕСТВИЕ ДО СВЕТИЛИЩЕТО ГОЛЯМАТА АЯЗМА

За да усетите напълно техният дух, е необходимо първо да се включите в традиционното ритуално шествие до светилището Голямата аязма в местността Влахов дол – сърцето на Странджа. Шествието се провежда всяка година от жителите на петте нестинарски села – с. Кости, с.Българи, с. Граматиково, с.Сливарово и с.Кондолово – в неделята преди 3 юни, денят на Св.Св. Константин и Елена. Вярва се, че именно това светилище е едно от първите места, на които посветените в нестинарското тайнство са провеждали първите си игри.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Instagram

Instagram did not return a 200.
Testimonial

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum

John Smith
John Smith

Search

Categories